Kategorie: Wszystkie | Desery | Faza I | Faza I/II | Faza I/II/III | Faza II
RSS
piątek, 29 października 2010
Placki koperkowe (P)

Faza I P:

W sumie, to placki koperkowe nie są niczym innym, jak odrobinkę zmodyfikowanym przepisem na klasyczne placki Dukana. Różnicą jest oczywiście obecność koperku, ale również zmniejszenie ilości otrębów (dzięki czemu można zjeść 2 porcje placków dziennie) oraz dla zachowania konsystencji dodanie białego sera. Banalne, ale być może przydatne.

Składniki (na 1 porcję, czyli ok. 5 placuszków):

  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki otrębów
  • 1,5 łyżki chudego białego sera
  • 1 łyżka jogurtu
  • koperek
  • zioła (np.: natka pietruszki, bazylia)
  • pieprz

Do miski wrzucamy jajko, biały ser, jogurt, otręby, koperek, zioła i pieprz oraz ewentualnie dodatkowe inne przyprawy według upodobań. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż jajko zetnie się z wierzchu. Wtedy bez problemów placki możemy przełożyć na druga stronę i jeszcze chwilę smażyć. (Inaczej mówiąc: smażymy dokładnie tak jak zwykłe placki Dukana).

Smacznego!

niedziela, 24 października 2010
Pączek (P)

Faza II/Faza III:

Nikogo wzrok nie myli, na Dukanie można zjeść pączka. Oczywiście, o wiele różniącego się od tradycyjnego, ale myślę, że a i tak pysznego. Idealny na kryzysowe momenty w diecie, albo po prostu na zabicie ochoty na "coś słodkiego".

Składniki (na 1 pączka):

  • 1 jajko (na jednego pączka zużyjemy połowę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka maizeny
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki jogurtu
  • przyprawy według uznania (cynamon, kakao, aromat)
  • słodzik według uznania

Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie połowę z tego odlewamy (będzie nam potrzebna jedynie taka mała ilość na jednego pączka). Dodajemy łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku oraz słodzik. Jeżeli chcemy uzyskać pączka „jasnego”- możemy dodać odrobinę cynamonu, większą ilość mleka w proszku, bądź jakiegoś aromatu; jeżeli chcemy uzyskać pączka ciemnego- dodajemy łyżkę kakaa, cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej; w przypadku pączka piernikowego- dodajemy łyżkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy i połowę z tej masy wlewamy do filiżanki, po czym wkładamy do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie wyjmujemy filiżankę i „wydrążamy” środek (tak, aby na samym spodzie zostało trochę ciasta, i dookoła też. Robimy, że tak to określę, dziurę). Dajemy do niej ok. łyżeczkę jogurtu, lub łyżeczkę zblendowanych owoców ze słodzikiem (dla fazy III). Zalewamy to pozostałą masą i wstawiamy na co najmniej 4 minuty z powrotem do mikrofalówki. Następnie nożem lekko „dociskamy” do środka jeden bok ciasta, równocześnie odwracając filiżankę- pączek powinien sam wylecieć. Jeżeli dodaliśmy jogurt, to musimy przekroić pączka poziomo do połowy. W środku powinna być „wolna przestrzeń”, do której (uważając, aby nie rozerwać pączka) wlewamy 1-2 łyżki jogurtu owocowego lub zwykłego ze słodzikiem, kakaem, albo aromatem. Następnie do drobnego sitka wsypujemy 1 łyżeczkę mleka w proszku i oprószamy nim wierzch pączka.

Smacznego!

środa, 20 października 2010
Czwartkowa zupa (P)

Faza I P:

Czwartkowa zupa, czyli coś idealnego na proteinowy czwartek. Przyprawy dobrze działają na trawienie, do tego dostarczamy naszemu organizmowi wody (która tak na marginesie, pomaga w uzyskaniu "uczucia sytości"). Jest prosta i można ją jeść zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Wszystko zależny co do niej nawrzucamy.

Składniki (na porcję dla 1 osoby):

  • ok. 400-450 ml wody (w zależności od wielkości miski)
  • 1 filet z kurczaka/indyka
  • pieprz
  • dowolne przyprawy (w dość dużych ilościach) np.: curry, chilli
  • dowolne zioła (w dość dużych ilościach) np.: bazylia, majeranek
  • koperek

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy zioła i przyprawy. Wstawiamy na gaz, a w czasie, gdy będziemy czekać aż woda się zagotuje, kroimy filet na bardzo drobną kosteczkę. Następnie wrzucamy kawałeczki do zupy i gotujemy ok. 15-20 minut.

Smacznego!

czwartek, 14 października 2010
Mleczne bułeczki (P)

Faza II P:

W pierwotnym zamierzeniu miały być muffinkami, wyszły jednak bułeczki. Słodkie bułeczki mleczne. Ja zrobiłam sobie dodatkowo z rodzynkami (które bardzo do nich pasowały) jednak na taki luksus można sobie pozwolić dopiero od IV fazy.

Składniki (na ok. 8 bułeczek):

  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka maizeny
  • 2 jajka
  • ok. 4-5 łyżek jogurtu
  • ok. 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik według uznania

Biało oddzielamy od żółtka. Do miski z żółtkiem wrzucamy wszystkie składniki i chwilkę miksujemy, albo po prostu mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do miski z żółtkiem i porządnie mieszamy. Następnie rozlewamy masę do foremek na babeczki, wlewając po ok. 2 łyżki do jednej. Pieczemy w piekarniku nastawionym na ok. 180 stopni, aż do "suchego patyczka".

Smakują doskonale z kremem czekoladowym, jogurtem, dżemem, a nawet na sucho.

Smacznego!

wtorek, 12 października 2010
Cebulowa zupa chińska (PW)

Faza II PW:

Kiedyś przeglądając przepisy internetowe, natrafiłam na bardzo ciekawy przepis na cebulową zupę chińską z jajkiem. Minimalnie zmodyfikowałam ją na bardziej "dukanową" i powiem szczerze- zaskoczyło mnie, że wyszła, aż tak pyszna! Na prawdę warta spróbowania.

Składniki (na porcję dla 1 osoby)

  • ok. 400 ml wody
  • 1 duża cebula
  • 1/3 kostki rosołowej (nie musi być odtłuszczona- zwykła jest dopuszczalna, do tego nie używamy całej)
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta przyprawy chińskiej (opcjonalnie)
  • cebula dymka/koperek/szczypiorek

Wodę wlewamy do garnka i wstawiamy na gaz. Dodajemy do niej kostkę, pieprz, sos sojowy oraz przyprawę chińską. Cebulę siekamy na cienkie plasterki, talarki, czy w inny kształt- to już zależy od upodobań. Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy cebulę, garnek zakrywamy i zostawiamy na jakieś pół godziny, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyłączamy gaz i wlewamy okrężnym ruchem, powoli jajko. Odczekujemy ok 5-10 sekund i energicznie mieszamy. Następnie przelewamy do miski i dekorujemy dymką, koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego!

niedziela, 10 października 2010
Krem czekoladowy (P)

Faza II P:

Znajdując chwilę czasu, wrzucam moją wersję, powiedzmy, czegoś w rodzaju nutelli. Jest smaczna i można ją przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. A jak ktoś jest łakomczuchem, to może ją sobie zjeść całą od razu.

A tak na marginesie wspomnę, że dzisiaj jest mój drugi dzień IV fazy. Nie zmienia to jednak faktu, że blog nadal będę uaktualniać- oczywiście jak tylko zagospodaruję sobie chwilę do naskrobania czegokolwiek.

Składniki (na ok. 1 i pół plastikowego pudełeczka po musztardzie):

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1-2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
  • łyżka maizeny
  • 4 płaskie łyżeczki odtłuszczonego kakaa
  • szczypta cynamonu
  • słodzik według uznania

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie do rondelka wrzucamy pozostałe składniki (oczywiście żelatynę wcześniej rozpuszczamy). Gdy woda się zagotuje, wkładamy do niej rondelek i energicznie mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania w miarę puszystej masy (dlatego polecam zamiast mieszać, użyć blendera z końcówką "trzepaczkową", albo po prostu miksera). Tak zrobioną masę przelewamy do pojemniczka i dajemy do lodówki. Po kilku godzinach krem będzie wyglądał jak mus. Wystarczy go wtedy całego pomieszać i powstanie gęsty krem, idealny do posmarowania placków, czy czegokolwiek innego.

Smacznego!

Tagi