Blog > Komentarze do wpisu
Hamburger (P/PW)

Faza I/ Faza II P/PW

Na początku diety zastanawiałam się, co ciekawego mogę zrobić ze standardowymi Dukanowymi placuszkami. Po chwili namysłu wpadłam na genialny w swej prostocie pomysł zrobienia, zamiast sześciu małych placków na śniadanie, dwa większe na obiad. Przyznam szczerze, że zapewne nie jestem pierwsza osobą, która wykorzystała placki do zrobienia hamburgera. Nie zmienia to jednak faktu, że byłam i jestem dumna z tego przepisu, nawet nie jest zbytnio oryginalny. Ale co tam oryginalność, grunt, że (jak dla mnie) smakował nawet lepiej niż prawdziwy hamburger!

Wybaczcie za jakość zdjęcia, jednak jest to jeszcze z okresu, w którym nie myślałam o pisaniu bloga i robiłam je telefonem.

 

Składniki: placki (standardowe placki Dukana):

  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu 0%/ serka homo odtłuszczonego

Rozgrzać dobrze patelnię. W międzyczasie połączyć i wymieszać wszystkie składniki. Następnie wylać masę na gorącą patelnię tworząc dwa placki. Smażyć na małym ogniu. Po chwili odwrócić na drugą stronę i przysmażyć.

Pozostałe składniki dla I fazy/II fazy P:

  • pół filetu z kurczaka
  • biały ser
  • jajko
  • przyprawy według uznania

Pozostałe składniki dla II fazy PW:

  • pół filetu z kurczaka
  • liść sałaty
  • 2 plasterki pomidora
  • 4 plasterki ogórka
  • przyprawy według uznania
  • ew. odrobina musztardy

Po zdjęciu placków z patelni nie wyłączać gazu, tylko do razu wrzucić filet z kurczaka (jeżeli jest bardzo gruby, to można go ubić jak na kotlet) oraz w przypadku fazy I/II P wbić jajko (można również je wcześniej ugotować i potem ułożyć pokrojone w plasterki). Na każdy z przygotowanych wcześniej placków kłaść kolejno: dla fazy I/II P: cienko pokrojony biały ser i jajko; dla fazy II PW: pomidora, ogórka i sałatę. Po chwili włożyć na jeden z placków usmażony filet, posypać przyprawami (ew. dla fazy II dodać musztardy) i zakryć drugim plackiem.

Smacznego!

poniedziałek, 09 sierpnia 2010, ljustine

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: